1-denní výlet   Nemošická stráň a podél Chrudimky do Pardubic     vedl Josef Kotyk

neděle 10. dubna 2022 ... skupina: společná ... délka: 9 km ... stoupání: prakticky žádné ... cíl: Přírodní památka Nemošická stráň

Popis: Výlet se uskutečnil o Květné neděli, zvané též Pašijová neděle což je křesťanský pohyblivý svátek, který připadá na neděli před Velikonocemi. Svátek připomíná Ježíšův triumfální vjezd do Jeruzaléma. Květná neděle je prvním dnem Svatého týdne - jedná se o významné období křesťanského liturgického roku, ve kterém si křesťané téměř všech vyznání připomínají poslední týden Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříži a vzkříšení. Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Mezi tradiční zvyky spojené se Svatým týdnem patří „odlet zvonů do Říma“. Při Gloria na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony a varhany, které umlknou až do Velikonoční vigilie.
Z konečné zastávky linky MHD č. 12 (což bývala zastávka "našeho mateřského podniku TMS Pardubice") vyráží v 9 hod 20 členů KČT Slovan Pardubice do lokality Přírodní památky, která byla vyhlášena 12. května 1982. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem ochrany je zachování opukové terasy dolního toku Chrudimky. Listnatý háj tvoří převážně habr, jilm habrolistý, javor babyka a dub letní. Lokalita je dnes známá především masivním výskytem Česneku medvědího.
Na území Přírodní památky Nemošická stráň vyhledáváme jarní květenu. Po sejití k řece Chrudimce jsme pokračovali po pravém břehu k jejím odstavným ramenům. Podešli jsme pod silničním mostem Nemošice-Pardubičky a pokračovali dále podle řeky do bývalého vojenského prostoru. Podešli jsme mosty Červeňák a Zeleňák a vyšli jsme naproti loděnici KVT. Zde se někteří odpojili a zbylá část pokračovala kolem Maťáku k soutoku Chrudimky a Labe.

Fotografoval: Jiří Ehrenberger, st.


Zobrazení přes celou obrazovku - klávesou F11, zpět zase s F11.
Listování ve fotkách v obou směrech - pomocí šipkových kláves.
Změna velikosti zobrazené fotografie - pomocí Ctrl + kolečko myši.
Stáhnout jednu fotku - kliknout pravým tlač. myši na zmenšeninu >>
Otevřít odkaz v novém panelu >> pravé tlač. myši >> Uložit obrázek jako.